Wat een gebied!

Als je je nog nooit nietig hebt gevoeld, is even onder aan een berg gaan staan in de Alpen een oplossing. Grote grove kolossen, bovenop afgesleten door wind en sneeuw, kijken op je neer. Op sommige stukken wisselen groene alpenweiden zich af met bomen. Maar vaak is de berg gewoonweg te steil om vegetatie de kans te geven er te groeien en staart een kaal stuk rots je aan.

Alpencollage1IMG_1208

Hoe magnifiek voelt het dan om zo’n berg te ‘bedwingen’?!

Welke fietser voelt zich niet aangesproken door collen met namen als Croix de Fer, Glandon, Madeleine, Telegraphe en Galibier? Menig fietser werkt zich, half in trance en met verbeten gezicht, in het zweet om weer een berg te kunnen afvinken van het ‘to-do’ lijstje. En eenmaal bovenop, met een foto bij het bord van de top als bewijs op zak, wordt de afdaling ingezet.

Alpencollage3IMG_1161

Uiteraard kriebelt het de volgende dag alweer en wordt gewoon de volgende berg bedwongen.

Ook als wandelaar kan je je lol op.

Alpencollage2IMG_1145

Prachtige wandelpaden zijn er volop, zowel vanuit het dal naar de top, als halverwege op de berg. De mooiste routes zijn met bordjes  voor je uitgezet en onderweg kom je langs de leukste plekken. Vergaap je aan verre uitzichten, steenkoude hooggelegen meren, beekjes, watervallen, spannende paden, rare rotsformaties, mooie bloemen, marmotten, roofvogels en sneeuw op de echt hoge toppen. Kies voor een redelijk horizontaal lopend pad en beperk het klimmen en klauteren, of zoek meer uitdaging en klim vanuit het dal omhoog. Je kan natuurlijk ook omhoog met een skilift en bijvoorbeeld een gletsjer bezoeken.

Hoe dan ook, er is eigenlijk maar 1 conclusie mogelijk: de Alpen zijn imposant!