IJsland, één van de mooiste plekken van de wereld. Dit land, met zijn ruige natuur, heeft mijn hart verovert!
Een leuke start is een bezoek aan ‘Blue Lagoon’ of één van de andere natuurlijke bronnen. Je dompelt jezelf onder in warm thermaal, mineraalrijke blauwe water en smeert je in met modder, waarvan gezegd wordt dat het je 10 jaar jonger maakt (…helaas zag ik het niet echt). In Reykjavik kan je één van de gezellige kroegjes bezoeken, het prachtige glazen muziekcentrum Harpa of de basaltenkerk Hallgrimskirkja. Je kan ook de knusse winkelstraat en het kleine oude centrum bekijken.

IJSLAND COLLAGE 1

Qua natuur vond ik IJsland geweldig, zoveel aspecten op zo’n ‘klein’ stukje wereld.
De Grote Geysir, de geiser waar alle hot springs ter wereld naar vernoemd zijn, spuit helaas nog maar heel onregelmatig. Gelukkig heeft Strokkur de taak overgenomen. Strokkur is één van de meest actieve geisers in het gebied en spuit 30 meter hoog. Watervallen zijn er genoeg op IJsland. Bij de gouden Gullfoss waterval ziet u duizenden tonnen ijswater naar beneden storten, de diepe canyon in. We kennen IJsland allemaal vanwege de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull, maar eigenlijk rommelt er altijd wel ergens een actieve vulkaan. Kerid is een explosie krater. Deze vulkaan is ingestort en heeft nu een prachtig meer. Het Thingvellir National Park is ook een bezoek waard. In dit geologisch en historisch gebied bevindt zich de kloof waar IJsland uit ontstaan is. Tevens is dit de plek waar het eerste parlement in Europa onstaan is.

IJSLAND COLLAGE 2

Een zoektocht naar walvissen en dolfijnen kan eigenlijk niet ontbreken op het programma. Helaas heb ik niet het geluk gehad deze prachtige wilde dieren te zien tijdens onze zoektocht. Het was eigenlijk iets te laat in het jaar, de dieren waren al weg getrokken. Waar ik wel heel blij van werd was het natuurfenomeen ‘Noorderlicht’ of aurora borealis. Ergens op een donkere plek sta je te wachten of je het geluk zal hebben dit fenomeen te zien. Het geeft dan ook een heel raar gevoel als de groene lichtscheuten eenmaal in de lucht verschijnen. Heel bijzonder, bijna onwerkelijk.

IJsland…een land met een overweldigende natuurpracht. Mooi, zowel in de zomer als in de winter.
Een totaal andere wereld, op maar 3 uur vliegen…een land om naar terug te gaan.