Iedere ‘Frankrijk-ganger’ kent hem wel, die kale puist midden in een verder bergloze omgeving. En iedere fietser kent het gevoel: die moet ik ooit eens beklimmen. De berg is van 3 kanten te bedwingen. Vanaf Bedoin, via het door iedere fietser vervloekte bos met vliegjes naar boven door het kale maanlandschap, vanaf Sault en vanaf Malaucene.

Montventouxcollage2P1060524

Maar vanaf welke kant je de berg ook beklimt, uiteindelijk moet je het bovenste, kale, winderige deel nog doen. Je ziet de top, kan hem gevoelsmatig bijna aanraken, maar toch, je moet nog dat heftige laatste stuk. En eenmaal boven wil je maar één ding; zo snel mogelijk weg uit die koude wind! Op de Mont Ventoux is geen terrasje voor een bakkie koffie of een frisje. Er is zelfs geen beschut stukje voor een fotomoment. Snel een foto van het colbord en dan weer afdalen.

Montventouxcollage1IMG_1791

Wandelen in het gebied van de Mont Ventoux is een warme bezigheid. In het dal kan de temperatuur flink oplopen en aan de warme zon is moeilijk te ontsnappen. Als je een auto tot je beschikking hebt, kan je het loopgebied iets uitbreiden en zijn er leuke routes te vinden. De routes zijn veelal vlak, een beetje heuvelachtig. Lavendelvelden en zonnebloemen zijn een lust voor het oog.